Hoe partners met elkaar communiceren over seks en over andere zaken die hen beiden aangaan is erg belangrijk voor het geheel van hun relatie. Als het lukt om beter en vooral succesvoller met elkaar te praten heeft dit een positieve invloed op de hele relatie. Beter leren communiceren is daarmee een sleutel en een hefboom om je seksuele relatie te verbeteren.
Beter leren communiceren heeft een aantal onderdelen: het gaat om het aanleren van vaardigheden, om je mentale houding (attitude) en om je assertiviteit, dat wil zeggen je vermogen om voor jezelf op te komen op een duidelijke en niet-agressieve manier.
Een aantal regels zijn van belang voor goede partnercommunicatie, die zowel door de zender als de ontvanger tijdens het communiceren gerespecteerd zouden moeten worden:
- Neem de ander serieus
- Geef elkaar echte aandacht, houd oogcontact en laat in je houding zien dat je bij de ander wilt zijn
- Zorg voor goede omstandigheden: tijd, rust, voorkom verstoringen
- Geen ‘stoten onder de gordel’, respecteer de kwetsbare plekken van de ander
- Blijf in het hier en nu als je praat; haal niet steeds ‘ouwe koeien uit de sloot’
- Stel niet alleen maar (retorische) vragen (‘Waarom doe jij toch altijd …?’), maar geef je mening. Doe dat liefst in de ik-vorm, niet in de jij-vorm die makkelijk beschuldigend en aanvallend wordt.
- Praat over jezelf, vul niet voor de ander in wat die denkt of wil.
- Doe wat je zegt; zeg wat je doet
- Hou het realistisch; vraag niet het onmogelijke (‘Ik wil dat je mij de mooiste vrouw van de wereld vindt, en dat je nooit meer naar een andere vrouw zelfs maar kijkt’)
Deze regels zijn verwerkt in de op deze site weergegeven communicatie-oefeningen.
Bron: Leusink P, Borst G, Merkies Y. (2023). Seksuele problemen. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn, Stafleu, Loghum.